14. února 2013

Labaneh


Připravte si:

500 ml bílého jogurtu

200 ml zakysané smetany

1 lžička soli 

Labaneh je krémový sýr z odkapaného jogurtu a zakysané smetany, oblíbená svačina arabských dětí. Jogurt, z něhož se vyrábí je většinou domácí výroby z čerstvého mléka. Na vesnicích se jogurt často připravuje i z mléka ovčího, a to především u beduínů. Ve větších městech tato tradice pomalu mizí, domácí jogurt nahrazuje jeho kupovaná varianta. 

Labaneh je velice populární v kombinaci s olivovým olejem a Zatarem, což je mletá směs sušeného tymiánu (někdy i oregána), koření sumah a pražených sezamových semínek. 

Neméně oblíbená je i varianta labaneh s vychlazeným melounem, hlavně v letních měsících.
Labaneh má velmi mnoho podob. Při jeho výrobě nešetřete fantazií. Klidně přimíchejte bylinky, různá koření, cibuli nebo česnek. Výborně se hodí do pomazánek i sladkých krémů (v tomto případě šetřete solí při výrobě).

Jogurt (vybírejte kvalitní, hustý), smetanu a sůl rozmícháme do hladkého krému, nalijeme do cedníku, který jsme vyložili kouskem plátna nebo jiným prodyšným materiálem a necháme 24 hodin odkapat. V chladnějších měsících můžeme nechat jogurt odkapávat při pokojové teplotě. Vykapanou syrovátku nevyhazujte, klidně ji použijte do libovolného těsta, polévky nebo salátu. Já ji běžně používám do chlebového těsta nebo při výrobě pity.

Labaneh skladujte v chladu. Pokud chcete sýr skladovat delší dobu, více jak měsíc, je třeba nechat jogurt odkapat delší dobu, asi 48 hodin. Poté ze směsi rukama tvarujeme kuličky, které potřeme olivovým olejem a necháme v chladu ztuhnout, ideálně přes noc. Ztuhlé kuličky vložíme do sklenice s uzávěrem a zalijeme kvalitním olivovým olejem. Olivový olej zintenzivní chuť sýra, déle skladovaný jemně štípe na jazyku.





Žádné komentáře:

Okomentovat