8. června 2013

Dawáli



Čerstvé mladé listy vinné révy plněné nádivkou z masa a rýže, to je další recept.

V arabském světě je plněná úprava hlavní suroviny zeleninového pokrmu velmi oblíbená. Ať jde o vinné či zelné listy nebo mladé cukety, mrkev, brukev, lilek či papriky. Nádivka je většinou tvořena syrovou rýží a masem (hovězím nebo jehněčím), čerstvými bylinkami, kousky rajčat a doplněna kořením.

Téměř každá arabská rodina, která vlastní rodinný dům, využívá prostoru pro pěstování vlastní vinné révy. V době sezóny se vinné listy buď nakládají do nálevu nebo uchovávají u ledu na pozdější použití v chladných měsících roku. Někdy se vinné listy používají při nakládání okurek jako součást octového nálevu. Zajímavostí arabského světa je také konzumování mladého, ještě nezralého hroznového vína, které se podavá se solí. Stejně tak jsou oblíbené např. i nezralé mandle, pro představu přidávám obrázek.




Pojďme hned na recept. Co budeme potřebovat:

450 g čerstvých vinných listů (ideální jsou mladé a měkké listy, mohou být i z divoce rostoucí révy)

300 g mletého hovězího masa (doporučuji čerstvé, nejlépe doma umleté)

300 g rýže

1 lžičku mletého nového koření

1/4 lžičky mleté skořice

1 rovnou lžičku soli

špetku pepře

rajčata

masový vývar


Vinným listům odstraníme stopky a postupně je vkládáme do vroucí, osolené vody. Když změní barvu na hnědozelenou, což trvá tak půl minutky, listy vyjmeme a necháme okapat a vychladnout.




Rýži několikrát propláchneme horkou vodou, necháme okapat a smícháme s mletým masem, novým kořením, skořicí, pepřem a solí.

Jednotlivé listy položíme lesklou stranou na podložku. U širší strany, kde byla stopka, poklademe trochou nádivky, okraje přeložíme a list stočíme do ruličky. Nádivky nedáváme přílis velkou vrstvu, rýže by nezměkla.





Takto připravené ruličky skládáme ve vrstvách do hrnce s vyšším okrajem těsně vedle sebe, přičemž každou novou vrstvu proložíme plátky rajčat.

Povrch zatížíme několika vidličkami, zalijeme vývarem (lehce nad úroveň závitků), přivedeme k varu, poté teplotu snížíme na minimum a pod pokličkou asi hodinku vaříme. Během varu podle potřeby dále podléváme.




Podáváme samostatně jako hlavní chod, doplněné kopečkem zakysané smetany nebo jogurtu a zeleninovým salátem (nejlépe Tabbouleh). Hotové i syrové závitky je možné skladovat u ledu, vydrží.































1 komentář:

  1. Nepochybně dobrý recept, něco obdobného mají v řecké kuchyni. Můžete uvést nějaké návody na nakládání vinných listů ?

    OdpovědětVymazat