7. června 2013

Smažený květák s omáčkou tahíni



Pokud máte rádi květák a všechny ty nákypy, placičky a mozečky už vám lezou krkem, zkuste malou změnu, zkuste květák po arabsku – opečený s restovanou cibulkou a zalitý sezamovou omáčkou. Základem této omáčky je sezamová pasta tahíni, která se připravuje z drcených sezamových semínek, jenž obsahují zdraví prospěšné tuky a jsou skvělým zdrojem vápníku, hořčíku, draslíku a zinku. 

Tahíni je také základem cizrnové pomazánky hummus, v arabském světě velmi oblíbené. Přímo u nás v Akku je jedna z nejvyhlášenějších hummus restaurací v Izraeli, známá jako hummus Saíd. Pokud se chcete dostat dovnitř, budete muset čekat ve frontě, zájem je veliký. Restaurace dále nabízí prodej s sebou, postranním okénkem vám přímo před vašimi zraky umelou a ochutí právě vařenou cizrnu. Pomazánku tak dostanete zaručeně čerstvou, ještě vlahou, a taková je nejlepší. 

Na českém trhu sezamovou pastu najdete ve všech větších supermarketech nebo obchodech se zdravou výživou.

Suroviny:

1 menší květák
1 velká cibule
olej

na sezamovou omáčku:

150 ml sezamové pasty 
150 ml masového vývaru
1 citron
špetku římského kmínu
sůl
drcený pepř

Syrový květák rozebereme na růžičky, omyjeme, necháme okapat a ve vyšší vrstvě oleje osmažíme do zlatova. Cibuli nakrájíme na proužky a osmažíme stejně jako květák. Na papírovém ubrousku necháme okapat přebytečný olej, u květáku i cibule.




Vše přendáme do pánve s vyšším okrajem a zalijeme omáčkou, kterou si připravíme smícháním sezamové pasty a masového vývaru. Dochutíme římským kmínem, citronovou šťávou, solí a pepřem. Omáčku připravte hodně řídkou, neboť prohřátím rychle houstne.

Směs promícháme, aby se nám jednotlivé kousky květáku dobře obalily omáčkou a necháme krátce projít varem.

Žádné komentáře:

Okomentovat