24. listopadu 2013

Cukroví po arabsku




U vás
Listopad téměř dokončil co začal, prosinec zmrzlými prsty pomalu klepe na dveře, na zádech vánoční svátky, všude koledy, shon a nákupy - letos přeci mají ty nejhezčí zimní dekorace a doplňky, chaotické pobíhání po kuchyni ve snaze zvládnout alespoň o jeden druh cukroví víc než vloni, vůně jehličí, které už hezkou řádku let nevoní tak jako kdysi, výběr opět zdraženého kapra, příprava bramborového salátu. Čekání na sníh, zaskočení silničáři, pokud nějaký opravdu napadne....však to znáte.

U nás
Na to, že je listopad, máme (pro mě) stále ještě krásné počasí, slunečno a teploty přes 20. Čekáme na déšť, zatím sprchlo jenom dvakrát. Ranní teploměr dnes naměřil 15 stupňů, (pro místní) pomalu nastává čas kulichů rukavic. A Vánoce?

Pokud čekáte, že i u nás měříme kodiaka a lijeme olovo - volovo, tak vás zřejmě zklamu, Arabové Vánoce neslaví. Vlastně takhle, muslimové neslaví Vánoce, křesťanští Arabové samozřejmě ano. Já ale spadám do první kategorie, takže jsou mi veškeré vánoční aktivity zcela vyškrtnuty ze seznamu. Ovšem!

Se začátkem prosince vždy upadnu do zvláštního rozpoložení, mozek začne produkovat více serotoninu, což má za následek potutelně blažený úsměv na tváři, který mi vydrží až do konce roku. Peču cukroví, sleduji české pohádky a filmy, a je mi dobře. Udělám bramborový salát, osmažím pár řízků, z procházky donesu několik větví borovice a nějak víc postrádám svou českou rodinu.

Vedle českého cukroví ráda peču i to arabské, hlavně ghrejbe, které je velmi jednoduché, ale chuťově dokonalé.


Ghrejbe

200 g másla

200 g moučkového cukru

400 g hladké mouky

1 vanilkový cukr

1/4 lžičky prášku do pečiva

nějaké oříšky na zdobení


Máslo a oba cukry vyšleháme do pěny. Po lžících přidáváme prosátou hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vypracujeme hladké těsto, které libovolně tvarujeme.

Já jsem použila formičku na střední košíčky, což mi vyšlo zhruba na 40 kousků cukroví. 

Ještě syrové cukroví vyklopíme z košíčků  a do každého zapíchneme kousek oříšku, použila jsem pinie.

Ghrejbe vyrovnáme na plech vyložený pečícím papírem a při 100 stupních (horní a dolní ohřev) zhruba 20 - 30 minut sušíme.  Cukroví by nemělo změnit barvu.

Na plechu necháme zcela vychladnout, případně mírně pocukrujeme.


Druhým receptem jsou smažené kuličky v sirupu - Awámi. Toto cukroví je připravováno hlavně v měsíci Ramadánu, kdy se drží půst. Mezi místními je velmi oblíbené, ale téměř všechny arabské domácnosti využívají nabídek místních cukráren a awámi kupují. 




Awámi

2 hrnky hladké mouky

1/2 hrnku kukuřičné moučky (škrobu)

1/2 lžíce sušeného droždí

1/4 hrnku oleje

1 hrnek vody

1 lžíce cukru

špetka soli


sirup

1 a 1/2 hrnku vody

1 a 1/2 hrnku cukru

pár kapek citronové šťávy

trocha esence z růží

(všude platí: hrnek = 200 ml)


Vodu, cukr a esenci rozmícháme, zakápneme citronovou šťávou a svaříme na sirup, zhruba 15 minut. Odstavíme a necháme vychladnout.

Kukuřičnou moučku rozmícháme ve vodě. Mouku prosijeme, přidáme cukr, sůl, droždí a promícháme.  Přilijeme olej, rozmíchanou moučku a vytvoříme měkké, jemné těsto, které lehce lepí.

Přikryté necháme zhruba 30 minut kynout.

Poté z těsta tvoříme malé kuličky, zhruba ve velikosti třešní, které ve vyšší vrstvě oleje osmažíme do zlatova, přičemž je několikrát promícháme, aby se rovnoměrně osmažily ze všech stran.

Hotové kuličky na pár vteřin přendáme na papírový ubrousek (necháme okapat přebytečný olej) a poté hned vložíme do připraveného sirupu, kde je několik vteřin máčíme. 

Awámi vyrovnáme na talířek a podáváme. Klidně ještě vlahé.


2 komentáře:

  1. Ať si kdo chce co chce říká, ať si mamka slzy utírá, Vánoce jsou nejkrásnější dny v roce. I s tím vším shonem, uklízením, pečenim, sháněním dárků.... A pak vůně skořice badiánu jehličí a vanilky, zapálené svíčky a rozsvícený stromeček, bramborový salát a kapr, pohádky, které vidím už ani nevím pokolikáté (ale pokaždé se dívám), nějaké to kilo navrch ze všech těch dobrot..... Jen vy mi tady chybíte!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já všechno moc dobře vím a je to sakra pravda..

      Vymazat