21. listopadu 2013

Malfúf neboli zelné závitky


Jedno arabské přísloví říká: Maso rádi všichni, jen jedněm posílá Allah jehně a druhým starého kozla.

Popravdě, starého kozla jsem ještě neochutnala, ale dobré jehněčí si vždy s chutí dám. Jídlu dodá jemně navinulou chuť a příjemné aroma.

Minule jsem psala o arabské zálibě plnit všechnu možnou zeleninu, která plnit jde. Výjimkou nejsou ani různé druhy listů - vinná réva, zelné listy, chubéze, sileq, lsajne. Poslední tři jmenované nedokáži ani správně přeložit, český název prostě nemají. Snad jen sileq je něco jako planě rostoucí mini-mangold. 

Nádivka je velmi podobná té u plněných tykví, rozdíl je pouze v použití masa. Tentokráte jehněčí kousky masa, kterými se vyloží dno hrnce při dušení závitků. Pro tento účel se skvěle hodí jehněčí nebo skopové ocásky. Bohužel tentokrát nebyly k mání, tak jsem musela použít náhradu.


Připravte si:

různé jehněčí kousky, použila jsem maso od žeber

1 větší hlávku bílého zelí

1 a 1/2 hrnku (celkem 300 ml) rýže

1 lžičku mletého nového koření

1/4 lžičky skořice

špetku sušené máty

1 stroužek česneku

šťávu z 1/2 citronu

olivový olej

sůl a pepř


U celé hlávky částečně vyřízneme košťál. Pokud to jde, oddělíme jednotlivé listy, které vkládáme do vroucí vody a krátce povaříme, tak dvě minutky. Listy nesmí být příliš uvařené, spíše měkké a ohebné, abychom s nimi mohli při balení lépe manipulovat.

Pokud se vám syrové zelné listy špatně oddělují, vložíme do vroucí vody celou hlávku, přičemž jednotlivé vrstvy oddělujeme postupně.

Všechny listy necháme vychladnout, velké přepůlíme, tvrdší části odstraníme nebo změkčíme paličkou na maso.

Nádivku připravíme tak, že na olivovém oleji necháme nejprve rozvonět nové koření, skořici a pepř, poté přisypeme dobře propláchnutou a okapanou rýži, přidáme sůl a chvilenku restujeme. Nádivku necháme vychladnout.

Každý list poklademe asi lžičkou náplně a srolujeme, přičemž se snažíme okraje 
založit dovnitř, aby nám směs nevypadávala. 

Takto připravené závitky vrstvíme těsně vedle sebe do hrnce, na jehož dno jsme položili osolené a opepřené kousky masa.





Povrch závitků posypeme sušenou mátou, přidáme rozmačkaný česnek a zakápneme citronovou šťávou. Vše, jak to leží a běží, zalijeme vodou, lehce nad úroveň závitků, osolíme a zatížíme několika vidličkami nebo menším talířkem.

Přivedeme k varu, poté teplotu snížíme na minimum a pod pokličkou necháme lehce probublávat do měkka, zhruba 90 minut. Během varu podle potřeby dále podléváme.

Hrnec s hotovými závitky přiklopíme kulatám podnosem, tácem nebo větším talířem a rychle otočíme. Takto necháme chvilku odpočinout. 

Podáváme s kopečkem zakysané smetany nebo bílého jogurtu. A opět s pitou, pita je prostě všude :o)))!




Žádné komentáře:

Okomentovat