22. listopadu 2013

Salát s kaki


Budeme potřebovat:

2 větší hrsti směsi listových salátů

1 zralé kaki

1 lžíce balzamikového octa

1 lžíce omáčky z granátového jablka

½ lžičky tmavého třtinového cukru

pár kapek citronové šťávy

sůl

drcený pepř

olivový olej


Jak už jsem zmínila minule, začátek listopadu byl u nás ve znamení deště. Po půl roce nám konečně alespoň trochu sprchlo. S deštěm přišla i doba sklizně oliv. Dle místních první kapky vody spadlé z nebe olivy očistí od prachu a drobných smítek, a tak může začít sklizeň. 

Olivovníkové plantáže tak na čas ožijí štěbetáním arabských žen, výskotem hrajících si dětí a rachotem pomocné techniky.

Sklizeň probíhá tradičním způsobem. Pod jednotlivé stromy se rozprostřou obrovské plachty nebo sítě, které mají za úkol zachytit padající olivy. Pomocí dlouhých tyčí a holí se tluče do větví olivovníků, a tak se olivy snadněji uvolní.

Popadané olivy putují do lisovny, kde se ještě ten samý den omyjí a lisují. Čerstvý olej má výraznou olivovou vůni, zelenější barvu a lehce štípe na jazyku.

V islámu je olivovník velmi důležitý strom. Arabové říkají, že kdo má doma datle, včelí med a olivový olej, vyhnou se mu neduhy a nemoce. Z toho zřejmě pramení používání olivového oleje nejen v kuchyni, ale prakticky na cokoliv – na masáže, zábaly, k ošetření suché a popraskané kůže, na bolavá záda, atd.

Osobně mám čerstvý olivový olej nejraději, speciálně v salátech velmi dobře chutná. Každý rok si pravidelně kupuji 20-litrový kanystr, který mi vydrží na celých dvanáct měsíců. A protože mi manžel letošní várku oleje už dovezl, nabízím vám recept na salát.

Jednou z ingrediencí je kaki, což je exotické ovoce, které vzhledově připomíná rajské jablíčko.

 Zřejmě proto se arabsky nazývá bandóra halva – sladké rajče. Kaki má jemnou, sladkou dužninu, která strukturou připomíná dýni nebo žlutý meloun. Výborně se hodí do moučníků, salátů, marmelád a džemů. Někdy se plody suší a lisují podobně jako fíky.

Zralé kaki nakrájíme na kostičky a na trošce olivového oleje chvilku orestujeme. Přidáme cukr a necháme lehce zkaramelizovat. Poté zakápneme octem a granátovou omáčkou, dochutíme solí, několikrát prohodíme a odstavíme.

Směs salátů promícháme se směsí s kaki, zakápneme citronovou šťávou a dochutíme pepřem a solí. Na talíři přelijeme čerstvým olivovým olejem.


Žádné komentáře:

Okomentovat