21. prosince 2013

Kuskus se smaženou zeleninou a kuřecím masem



Kuskus je v arabském světě velmi oblíben. Je součástí polévek, salátů, masových pokrmů, často nahrazuje rýži nebo slouží jako příloha k rybám. 

Kuskus je také možné využít při přípravě sladkých jídel či dezertů, hlavně v kombinaci s mlékem, esencí z růží a suchými plody. 

U nás je nabízen hned v několika velikostech. Drobný kuskus stačí pouze zalít vroucí vodou nebo vývarem, větší je třeba lehce povařit, často v páře. 

Výhodou je, pokud vlastníte hrnec přímo na kuskus. Je to vyšší nádoba, na které je položená další (napařovací) nádoba. V dolním hrnci se vaří základ jídla, často směs zeleniny a masa, a v horní části (pod pokličkou) kuskus. 

Oblíbenou variantou je také smažená verze kuskusu - smažená zelenina, restovaný kuskus, případně maso. Příprava nezabere příliš mnoho času a výsledkem je chutné jídlo. Jdeme na to...

Co je třeba:

500 g kuřecího masa (stehenní nebo prsní řízky)

1 cibule

3 větší mrkve

1 menší lilek

1 menší cuketa

1 menší květák

2 brambory

350 g celozrnného kuskusu

kuřecí vývar

1 lžička koření sumah

1 lžička mletého nového koření

1 lžička mletého kardamomu

1 lžička mleté skořice

olivový olej + olej na smažení

sůl a drcený pepř




Mrkev, lilek, cuketu a brambory nakrájíme na větší kostky, květák rozebereme na růžičky. Lilek řádně posolíme a necháme vypotit. Všechnu pokrájenou syrovou zeleninu osmažíme ve vyšší vrstvě oleje do zlatova, do měkka. Na papírovém ubrousku necháme okapat přebytečný olej a jemně osolíme.




Kuřecí maso nakrájíme na kousky, posypeme kořením sumah a promícháme. Ve větší panvi s vyšším okrajem a na olivovém oleji osmahneme pokrájenou cibuli, přídáme kuřecí maso a zprudka opečeme. Přisypeme nové koření, kardamom, skořici, pepř a necháme rozvonět.

Vmícháme suchý kuskus, který lehce orestujeme. Vše zalijeme horkým vývarem, přidáme osmaženou zeleninu, zlehka promícháme, případně dosolíme, vypneme plamen a pod pokličkou necháme vstřebat tekutinu.


Podáváme s kopečkem zakysané smetany nebo bílého jogurtu. Můžeme posypat bylinkami, hladkolistou petželkou nebo čerstvým koriandrem. 





Žádné komentáře:

Okomentovat