10. prosince 2013

Sahlab



Víte co se nejlépe hodí k ochutnávání letošních perníčků? No přeci sahlab. Když už sladké, tak pořádnou dávku, ať to za něco stojí! U nás se dnes ochutnávalo tak poctivě, že už nezbyl ani drobeček.

No a sahlab nejen že pohladí po duši a provoní den, ale také krásně zahřeje. Je to tak, už i k nám se dobelhala paní zima. Zatím sice jen lehce pokulhává, ale dech má ledový a prsty studené. Přinesla nám pořádné plískanice, fujavice, ani psa by člověk na humna nevyhnal.

Samotné slovo sahlab je název pro orchidej, z jejíchž hlíz se tento chutný nápoj připravuje. Bohužel u nás je těžko k dostání, proto se místo sahlabu jako náhrada často používá kukuřičný škrob. Když se v krámku u místní kořenářky zeptám na pravý sahlab, jen se lehce usměje a prý bejvávalo, kde jsou ty časy...

Mezi Araby byl tento nápoj velmi oblíben hlavně v dobách před nástupem čaje a kávy, a to hlavně v Turecku. A pozor, prý má afrodiziakální účinky.

U nás je sahlab populární hlavně v chladných měsících roku, horký se prodává u pojízdných stánků, které kolují městem.


Co budeme potřebovat:

1 l mléka

1 a 1/2 lžíce sahlabu nebo 2 lžíce kukuřičného škrobu

3 lžíce cukru

růžovou vodu (esenci z růží)

kokos, libovolné oříšky, skořici

Sahlab nebo škrob a růžovou vodu rozmícháme ve studeném mléce a za stálého míchání zvolna přivedeme k varu. Zhruba dvě minutky povaříme, podle chuti osladíme a naléváme do připravených sklenek.

Ozdobíme kokosem, skořicí a drcenými oříšky. Pijeme ještě teplé.




Žádné komentáře:

Okomentovat