29. ledna 2014

Hovězí plátky na pepři a kardamomu



Má oblíbená kombinace hovězího masa a exotického kardamomu. Věděli jste, že kardamom je hned po šafránu a vanilce třetím nejdražším kořením světa? Jeho orientální citronovo-květinovou vůni využívali již staří Vikingové. 

V arabské kuchyni má všestranné využití, je součástí čajových směsí, přidává se do kávy, zeleninových jídel, k masům a rybám, a v neposlední řadě také do moučníků a cukroví. Mezi Araby je považován za afrodiziakum.

Kardamom se používá buď vcelku, kdy se tobolky po uvaření z jídla odstraní (věřte mi, náhodné kousnutí do zapomenutého kousku není příliš příjemné - a to mám kardamom hodně ráda), nebo mletý či drcený, kdy se z tobolky vysypou tmavá zrníčka a ta se následně použijí.


Co je třeba míti:

1 kg hovězích plátků

1 cibule

čerstvě drcený pepř čtyř barev

čerstvě drcený zelený kardamom

špetka kurkumy

masový vývar

hladká mouka na obalení

sůl

olivový olej






Plátky masa po obvodu lehce nařízneme, aby se nám při pečení nekroutily, z obou stran naklepeme a bohatě posypeme pepřem a kardamomem (toto koření přidávejte vždy na začátku vaření, aby se plně rozvinula jeho chuť). Nakonec osolíme a jemně obalíme v hladké mouce.

Na olivovém oleji orestujeme drobně pokrájenou cibuli do zlatova a přendáme do pekáčku. Stejně tak z obou stran orestujeme všechny masové plátky a šup s nimi na cibulový základ.

Do pánve, ve které jsme vše restovali nalijeme vývar, přidáme kurkumu a necháme uvolnit všechny výpečky. Nalijeme na maso, případně dolijeme vývarem (tak lehce nad úroveň masa), přiklopíme a při 180 stupních pečeme do měkka.

Kdo má rád, může na talíři dozdobit čerstvým koriandrem. Skvělou přílohou je oříšková rýže.








2 komentáře:

  1. To musi byt krasne vonave. Paci sa mi tvoj blog a recepty, som rada, ze som ho cez Pazitku objavila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nápodobně, Tvůj blog je super...mám ráda indickou kuchyni a filmy..

      Vymazat