5. února 2014

Fatafeat - El Hayat Helwa



Fatafeat, neboli drobečky, je prvním televizním free-to-air kanálem, který se 24/7 věnuje gastronomii a vše s ní spojené - recepty, mezinárodní kuchyně, světoví šéfkuchaři, kulinární cestování, jednoduchá a rychlá jídla, zdravá výživa, a v neposlední řadě také tradiční arabská kuchyně, hlavně ze Saudské Arábie, Maroka, Jordánska, Palestiny a Libanonu. 

Fatafeat funguje od roku 2006, kdy jej spustila Takhayal Entertainment se sídlem v Dubaji do všech 21 arabsky mluvících států. Vysílá ve dvou jazycích, v arabštině a angličtině.

Anglicky vám recepty naservírují zářivá Nigella Lawson, energický Jamie Oliver, gurmán Emeril Lagasse, Donna Hey, Roger Mooking, Sarah Carey, Martha Stewart, Anthony Thompson, Sarah Graham nebo Giada de Laurentiis. 

Už podle jmen je zřejmé, které kuchyně tu ochutnáte - italskou, francouzskou, anglickou, americkou, mexickou a mnoho dalších.

Arabskou hatmatilkou vás naučí vařit například Mohammad Orfali, správný Arab při těle, kuchař jak má být, trochu nudná, ale skvělá cukrářka Nermine Hanno, lehce roztržitá Huríja, sympatická Darine el-Khatib, která spolu s Andrew Mitchellem tvoří nerozlučné duo. 




Hlavním hrdinou arabských kuchařů je určitě egyptský rodák Tarek Ibrahim, který jako šéfkuchař získal řadu světových ocenění. Jeho pořad 100 lahma (100x maso) je směsicí nejen skvělých receptů z různých koutů světa, ale také naučným programem o mase - způsoby bourání a dělení hovězího či jehněčího masa, vhodné tepelné i studené úpravy, a mnohem víc.




Rozhodla jsem se, že vás občas nechám nakouknout pod televizní pokličky a budu přidávat některé vybrané arabské recepty z pořadů, které mě na Fatafeat baví. Budu pro vás vařit a smažit, péct a dusit, ochutnávat a testovat masové, vegetariánské, veganské a sladké pokrmy. Tak doufám, že mi nedáte košem a bude vás to bavit stejně jako mě. Už teď se těším! :o)

El Hayat Helwa - život je sladký



4 komentáře:

  1. velmi zajimave, skoda ze to nemuzu sledovat. Tesim se na recepty :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu se snažit přidávat recepty jak to jen půjde a samozřejmě podle dostupnosti surovin hlavně v ČR.

      Vymazat
  2. Ja hlasuji pro nejake spatne dostupne, bavi mne poznavat cizi kuchyne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :o)))..tak to můžu sloužit, toho je také dost.

      Vymazat