18. února 2014

Když shawarmu, tak u Barshama



Restaurace, kde se piva nedočkáte!

Barsham, vzdušná, čistá a prostorná "restaurace" ve staré části Akka (na evropské poměry spíše bistro), od sklepa po půdu prošpikovaná vůní grilovaného masa, kde si můžete v klidu vyhrnout rukávy a povolit opasky. Na výběr máte z rušného přízemí, kde na rotačním grilu voní shawarma a kuchařům koukáte téměř pod nože, nebo klidnější vrchní části s venkovním posezením.

Mezzé, zde se meze nekladou...

Mezzé je stručně řečeno nášup několika desítek teplých i studených předkrmů.
Zasype vás celkem slušné množství sezónních salátů (ze stálic například tabbouleh, salát z grilovaných lilků a paprik, salát s potočnicí, arabský zeleninový salát), dávka home-made nakládané zeleniny (tuřín, lilky, řepa, červené a bílé zelí, květák, olivy) a samozřejmě nechybí ani cizrnová a lilková pomazánka hummus, baba ganoush a dochucovací omáčky (sezamová tahíni a pikantní amba z manga a kari).

Restaurace, kde se nedočkáte ani polévek!

 Denní nabídka kromě grilovaných mas (steaky, kebab, maso na jehle) a faláfel zahrnuje také některá hotová jídla arabské kuchyně (kuře s rýží, dušená ryba, shakshuka, čočka s rýží, kuskus). 






Co této restauraci sluší nejvíc, a proč o ní vlastně píši, je vynikající shawarma. 60 kg hovězího masa napíchané na obrovském rotačním grilu, které se po částech odkrajuje speciální pilkou. Úplně nahoře je píchnutý pořádný kus jehněčího nebo skopového loje, který maso obalí správnou vůní a potřebnou šťávou. Samozřejmě nechybí ani kuřecí či krůtí verze.

Shawarmu tu servírují v pitě, libanonských plackách, bagetě nebo na talíři. Bez bázně a hany se do ní klidně pusťte všemi deseti. Ale bacha...škoda každého kousku, který padne vedle! 

Doporučený čas na shawarmu je kolem polední modlitby (od 11:00 do 13:00), to chutná nejlépe! Gril je ještě pořádně čerstvě obalený, maso šťavnaté a měkké. Nikdy si shawarmu nedávejte, když se gril blíží ke konečné - maso je přesušené a drobivé.




Restaurace, kde se nedočkáte ani dezertů, koláčů nebo buchet!

Ovšem dobrá arabská cukrárna je hned přes ulici.

Podtrženo, sečteno - shawarma pro dva/talíř + saláty + hummus + nealko bublinky = 50 NIS/250,-CZK, hodně slušná cena.









Žádné komentáře:

Okomentovat