13. března 2014

Rajčatová polévka s jehněčím vývarem, restovanou zeleninou a cizrnou



Polévka je grunt, kdo ji nejí, je špunt, slýchávala jsem často od babičky. Né že bych byla nějakým extra vyznavačem polévek, ale rady mé babičky si občas beru k srdci, takže když už polévku, tak pořádně hustou, hafo zeleniny a náruč bylinek. Jak by řekl můj děda, v té musí i lžíce stát. Přesně takové mě dohánějí k šílenství a zavánějí obžérstvím. Co je na takových polévkach super je hodně variabilní skladba, kde téměř všechno funguje. Ať ze spíže vylovíte cokoliv, vždycky můžete začít nebo skončit dobrým vývarem.

Já jsem dnes vylovila:

1,5 kg zralých rajčat
3 stroužky česneku
lžíci harissa pasty
kousek svitku skořice
pár větviček tymiánu
pár lístků šalvěje
3 kuličky nového kořeni
3 hřebíčky
0,5 l jehněčího vývaru (z kostí a ocásků)
dle potřeby sůl a čerstvě drcený pepř




Rajčata nakrájíme na čtvrtiny, přidáme všechna koření a bylinky, harissu, zalijeme vývarem a pod pokličkou uvaříme do hodně měkka. Rajčata v podstatě rozvaříme na kaši. Celou směs pořádně propasírujeme přes síto, z rajčat vymačkáme všechnu dužninu a šťávu. Díky tomu dostaneme lehce zahuštěný vývar.

2 menší mrkve
2 řapíky celeru i s listy
1/2 červeného paprikového lusku
dle chuti vařená cizrna
špetka římského kmínu
čerstvý koriandr
plátek másla
sůl a čerstvě drcený pepř

Mrkev, celer a papriku nakrájíme na kousky a na másle orestujeme na skus. Přihodíme cizrnu a ještě chvilku restujeme. Směs osolíme, poprášíme římským kmínem, nasekaným koriandrem a celerovými listy. Necháme rozvonět a přidáme k vývaru. Polévku promícháme a podáváme lehce posypanou drceným pepřem.

Tip: K polévce můžeme připravit křupavé chlebové hranolky z arabských placek. Pitu nakrájíme na proužky a osmažíme v oleji. Na papírovém ubrousku necháme okapat a podáváme.





Žádné komentáře:

Okomentovat